Mokume Gane / Keum Boo

Mokume Gane (houtstructuur in metaal), een japanse edelsmeed techniek waarbij meerdere metalen worden verenigd om schitterende patronen te krijgen.

Mokume Gane

Mokume gane komt uit Japan en stamt uit de tijd van de samoerai. In die tijd werd deze techniek toegepast in het smeedproces van de bijzondere zwaarden. Door de uitvinding van het vuurwapen raakte de samoerai uit de gratie en werd de techniek overbodig. later zijn Japanse edelsmeden deze techniek gaan toepassen voor sieraden.

techniek

Mokume Gane is een zeer arbeidsintensieve smeedkunst. Het materiaal moet zorgvuldig om en om op elkaar worden geplaatst en geheel vetvrij zijn. Onder hoge temperaturen en grote druk worden de metalen aan elkaar gehecht. Als alle delen goed aan elkaar gehecht zijn  ontstaat een staaf of plaat met lamellen. Door de staaf te smeden, torderen en verder te smeden veranderen de rechte lamellen in een wikkel. Wanneer we deze wikkel doorzagen ontstaat er een ster patroon. Door de wikkel verder te verwerken ontstaan er schitterende patronen welke doen denken aan excusief houtfineer.

Keum Boo

Keum-boo is een Koreaanse versieringstechniek. Bij de keum-boo techniek wordt 24 karaat goud uitgewalst tot een dikte van ongeveer 0,02mm,  (Ca. 20x de dikte van bladgoud). Vervolgens wordt het folie, samen met het  zilveren sieraad verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 650 graden. Door de hoge temperatuur komen de moleculen van zowel het goud als het zilver meer in beweging. Door op dat moment druk uit te oefenen op het goud en het onderliggende (fijn)zilveren oppervlak, vindt er een elektronenuitwisseling plaats aan het oppervlak van beide metalen. Dit leidt tot een permanente verbinding tussen het goud en het zilver met een prachtig duurzaam resultaat!

Mokume Gane en Keum Boo

Get in touch